SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursalı gazetecinin ilk kitabı ‘ Sopot ‘ yayınlandı

Gazeteci, yazar Vedat Yücebaş’ın, 1944’lü yıllarda Makedonya’da yaşanmış gerçek bir hikâyeyi kaleme aldığı ilk kitabı Sopot-Kurşun Erkek İçindir, Majör Yayınları’ndan çıktı. Vedat Yücebaş, anlatı türünde Türkçe ve Arnavutça olmak üzere iki yönlü basılan kitabın Balkan coğrafyasındaki binlerce hikâyeden sadece birini anlattığını belirterek, Sopot köyünde yapılan zulmü dedesi Seydi ve amcası Hüseyin Seydiu’nun yaşam hikâyeleri üzerinden

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2021 07:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2021 07:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Bursalı gazetecinin ilk kitabı ‘ Sopot ‘ yayınlandı

Gazeteci, yazar Vedat Yücebaş’ın, 1944’lü yıllarda Makedonya’da yaşanmış gerçek bir hikâyeyi kaleme aldığı ilk kitabı Sopot-Kurşun Erkek İçindir, Majör Yayınları’ndan çıktı.
Vedat Yücebaş, anlatı türünde Türkçe ve Arnavutça olmak üzere iki yönlü basılan kitabın Balkan coğrafyasındaki binlerce hikâyeden sadece birini anlattığını belirterek, Sopot köyünde yapılan zulmü dedesi Seydi ve amcası Hüseyin Seydiu’nun yaşam hikâyeleri üzerinden aktardığını dile getirdi.
Hem Balkan ülkelerinde hem de Türkiye’ye göç eden pek çok aile için acıların hâlâ aynı oranda taze olduğunu anlatan ve kitabın içeriği hakkında bilgi veren yazar Yücebaş, “Sopot bir yaşam hikâyesi gibi durabilir ama aslında amcam ve dedemin hikâyeleri üzerinden, Müslümanların Avrupa’nın göbeğinde yaşadığı zulmü aktardım. Çanakkale’de olduğu gibi Balkan coğrafyasında da özellikle Müslümanların yoğun yaşadığı bölgede nereyi kazsanız, bir cenaze ile karşılaşmanız mümkün. Hâlâ toplu mezarlar ortaya çıkıyor. Dedem ve amcam da sırf Müslüman olduğu için yakınlarınca ölüme götürülen milyonlarca şehitten sadece ikisi. Okuyucular, yıllarca yüreğimize gömdüğümüz bu gerçek hikâyeyi; eşini ve evladını kaybeden babaannem, babasını ve abisini kaybeden babam ve de yıllar sonra tarihe not düşmek adına kaleme almaya karar veren benim anlatımımla üç kuşağın tanıklığında okuyacaklar,“ dedi.
64 yıl sonra son görev
Yücebaş, yaşanan acılardan sonra Bursa’ya göç etmeye karar veren babaannesinin eşi ve oğlunun yerini bilmediği için mezarı başında hiç dua edemediğini anlatırken, Sopot şehitlerinin cenazelerinin 2008’de bulunarak bir şehitlik oluşturulduğuna dikkat çekti. Babasının tam 64 yıl sonra hiç görmediği babası ve ağabeyi için son görevini yerine getirebildiğini kendisinin de gazeteci olarak şehitliği ziyaret etme fırsatı bulduğunu ifade eden Vedat Yücebaş, en büyük isteğinin senaryosu hazır olan Sopot’un hikâyesinin bir belgesel ile de hayat bulması olduğunu açıkladı.
Vedat Yücebaş Hakkında;
1971 yılında Bursa’da doğdu. 1990 yılında başladığı gazetecilik mesleğini Bursa Hâkimiyet, Bursa Haber ve Anadolu Ajansı ‘nda sürdürdü ve emekli oldu. Halen www.haberindogrusu.com ve Hürriyet’in Bursa eki için köşe yazıları kaleme alıyor. Evli ve 2 erkek çocuğu var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.