SON DAKİKA
Hava Durumu

ASKER GÖLGESİNDE YEMİN TÖRENİ

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2021 21:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2021 21:49

Kendisini dünya jandarmalığı vazifesinde gören ABD, tarihinde görülmedik günler yaşıyor. Dünyaya nizam vermeye çalışırken kendisi kargaşalıklar yaşadı ve bundan sonra da ne olacağı belli değil.

6 Ocak’ta meydana gelen olaylarda Trump taraftarları Kongre Binası’nı basmış çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine ABD 20 Ocak tarihinde yapılan yemin töreni için olağanüstü tedbirler aldı. 25 bin kişilik bir muhafız ordusunu Washington’da toplayarak Kongre Binası’nı ve çevre cadde ve sokakları koruma altına aldı.

***

Bu sefer iş şansa bırakılmadı. Öyle önlemler alındı ki binaya kuş bile uçurtulmadı desek yeridir.

Joe Biden’in yemin töreni öncesi basın mensupları bile Kongre Binası’na girmekte zorluk çektiler.

Dünyanın gözü ABD’deki yemin törenindeydi. Acaba bir şekilde bir gösteri olur mu diyerek merakla beklendi ama bu sefer kimse olay çıkarmaya cesaret edemedi. Tören son derece sakin ve Biden tarafından verilen birlik mesajları ile sürdü. ABD’nin tekrar dünya için bir ışık olacağı yönündeki söylemleri dikkati çekti.

Eğer Biden kendi ülkesinde başarılı olursa başka ülkeler için de örnek olabilir.

Trump’ın yemin törenine katılmaması en önemli olaydı ve devir teslimsiz bir yemin töreni yapılmış oldu.

Trump bu işin peşini bırakmayacağını söyledi.

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’den ayrılıp yeni bir siyasi parti kurabileceği dé konuşuluyor.

ABD’de bir Trumpizm akımının doğduğu kabul ediliyor. Bu nedenle de Trump taraftarlarının Trump’ı rahat bırakmayacağı da dikkate alınmalıdır.

Neticede Trump bir hareketi ile binlerce kişiyi Kongre Binası’na yönlendirmiş ve baskın yaşanmıştır. Bunlar kolay hareketler değildir.

Diğer taraftan Joe Biden ekonomi ve pandemi konusundaki vaatleri ile sıkı bir takibe alınacaktır.

Yaşı dikkate alınırsa fazla atak bir siyaset izleyeceği tahmin edilmiyor.

Biden’in en büyük avantajı ise yıllardır devletin en yüksek kademelerinde görev yapması ve başkan yardımcısı olarak 8 sene bu önemli görevi sürdürmesidir.

Bizim için önemli olan ise Biden’in daha önce Erdoğan’ı indirme konusunda sarf ettiği sözlerdir. Umarız taç giyen baş akıllanır sözü mucibince Biden’in da aklını başına alıp Türkiye ile olan ilişkilerini düzgün bir şekilde sürdürmesidir.

***

Görülmüş oldu ki ABD büyük bir sınavdan geçmiştir. Demokrasinin beşiği olarak kabul edilen ABD’de sıkıntılı günler yaşandı. Yemin törenine kadar büyük bir gerilim yaşanmıştır. Bundan sonrası Biden’in nasıl bir iç ve dış politika izleyeceği ile ilgilidir.

Trump ise “Bir şekilde geri döneceğim” demektedir. Bir kısım ise Trump’ı tamamen bir daha geri dönemeyeceği şekilde siyasetin dışına atmanın hesaplarını yapmaktadır.

Bakalım önümüzdeki süreç nasıl işleyecek.

Umarız, dünyanın düzenini sağlayacağız diyerek yine dünyada kan dökülmesini destekleyen politikaları yürütmezler…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.