SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünyayı Saran Japon Dalgası: Anime ve Manga

Çocukken hepimizin en azından bir bölümünü izlediği Naruto, Pokemon ve Sailor Moon ile popülerleşen, şu anda özellikle Z kuşağının favorisi haline gelen anime ve mangalar günümüz popüler kültürünün vazgeçilmezidir. Ülkemizde bir zamanlar herkesin elinde gezen Tommiks Teksas çizgi romanlarına benzeyen fakat sağdan sola doğru okunması ve kapakları dışındaki tüm çizimlerinin siyah-beyaz olmasıyla mangalar, çizgi romanlardan

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2021 07:22
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2021 07:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Çocukken hepimizin en azından bir bölümünü izlediği Naruto, Pokemon ve Sailor Moon ile popülerleşen, şu anda özellikle Z kuşağının favorisi haline gelen anime ve mangalar günümüz popüler kültürünün vazgeçilmezidir. Ülkemizde bir zamanlar herkesin elinde gezen Tommiks Teksas çizgi romanlarına benzeyen fakat sağdan sola doğru okunması ve kapakları dışındaki tüm çizimlerinin siyah-beyaz olmasıyla mangalar, çizgi romanlardan farklıdır.

Japonya’da genellikle dergilerde farklı şekillerde yayınlansa da mangalar genellikle haftalık yayınlanır. Bölümler belli bir sayıya ulaştıktan sonra bir araya getirilir ve cilt olarak basılır ve kitapçılardaki yerlerini alır. Genellikle “cliffhanger” ile yani çok heyecanlı bir anda bölümler biter ve yeni bölümün bir hafta sonra gelecek olması, zor bir bekleyişe yol açar. Bizim  kitapçılarda gördüğümüz ve satın aldığımız da mangaların bu ciltli halleridir.

Mangaların animasyon haline anime denir. Animeler mangalardan farklı olarak renklidir ve her zaman mangaya bağlı kalmak zorunda değildir. Bunun en iyi örneği Tokyo Ghoul adlı animedir. İlk sezonda mangasına bağlı kalmışken ikinci sezonunda tamamen farklı bir yolda ilerlemiştir. Bununla beraber mangaların birkaç cildi bir anime bölümü olabilmektedir. Her cilt bir bölüm olacak diye bir zorunluluk yoktur. Genelde animeye ulaşmak mangaya ulaşmaktan daha kolay olduğu için kolayca “binge-watch” edilebilir. Yani anime izlerken kendinizi kaybedebilir ve gecenin bir yarısında sezonu bitirmiş olarak girdiğiniz transtan çıkabilirsiniz.

Her konuda anime ve manga yaratılabileceği için kendi zevklerinize uygun bir tanesini kolayca bulabilirsiniz. Fakat en popüler türler: “Shounen” yani genç erkeklere hitap etmesi beklenen ve aksiyon içerikli eserler; “Shoujo” yani genç kadınlara hitap etmesi amaçlanan ve romantizme odaklanan eserler;  “Seinen” yaşça daha büyük bir kitleye hitap eden ve psikolojik, gerilim konularına odaklanan eserlerdir. Animasyon olduğu için genelde çocuklara hitap ettiği düşünülen anime ve mangaların birçok türü çocuklar için uygun değildir. Bunun için anime ve manga seçerken dikkatli olmayı unutmayın.

Son olarak birkaç manga ve anime öneriyorum: Japon geleneklerini ve din anlayışını daha iyi anlamak için Noragami; psikoloji ile ilgiliyseniz: Death Note ve Psycho Pass; ütopya ve aksiyon istiyorsanız da Neon Genesis: Evangelion ve Tokyo Ghoul izlemenizi veyahut okumanızı tavsiye ederim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.