SON DAKİKA
Hava Durumu

Politikacılarla halkın gündemi arasındaki fark

Milletvekili genel seçimlerine gün sayfama başladık. Herşey 7 Nisan günü saat 17.00’a kadar listelerin Yüksek Seçim Kurulu’Na verilmesiyle netleşecek. Bugünlerde ise heyecanlı bekleyiş var aday adayları arasında. Ana Muhalefet CHP 29 Mart tari

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2015 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2015 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Milletvekili genel seçimlerine gün sayfama başladık. Herşey 7 Nisan günü saat 17.00’a kadar listelerin Yüksek Seçim Kurulu’Na verilmesiyle netleşecek.

Bugünlerde ise heyecanlı bekleyiş var aday adayları arasında. Ana Muhalefet CHP 29 Mart tarihinde bütün üyelerin katılımıyla ön seçim kararı almasına rağmen, Bursa listesi için hala kontenjan beklentisi içinde olanlar var. Çünkü, önseçim öncesindeki hazırlıklarda aday adayları arasında yaşanılan sıkıntıların, liste oluşumunda etki edeceği böylece, partili seçmenlerin küstürülmesi ihtimaline karşılık, listeye bir parti büyüğü veya Bursa halkının kabul edebileceği bir ismin yerleştirilebileceği konuşuluyor.

Geçen seçimlerinde CHP bunu Turhan Tayan ile tecrübe etti. Ve görüldü ki, 3 olan milletvekili sayısı halkın teveccühüne nashar olmuş Turhan Tayan’ın listeye dahul edilmesiyle birlikte 5’e yükseldi.

Bu seçimlerde Turhan Tayan yok. CHP’nin genel merkez yöneticisi olan Sena Kaleli Yok. Gençlerin desteğini alan Aykan Erdemir yok. Alevi kesimin desteğini alan Kemal Ekinci yok. 2011 CHP’nin milletvekili seçim listesinden vekil seçilen 4 milletvekili bu kez aday olmadı. Bunun için Bursa’da kamuoyuna yansıtılmak istenmeyen, fakat seçimlerde risk oluşturulabilecek sancılar var. Merkez sağ oylarının korunması lazım. Alevi oylarının korunması lazım. CHP’ye gönül vermiş olanların kanıksayabileceği bir listenin oluşturulması lazım.

Bu listenin ön seçimle oluşacağını beklemek ise CHP’li parti büyüklerine göre abesle iştigal gibi gözüküyor.

Ak Parti’de umutlar sürüyor

Gelelim iktidar Ak Parti’ye. Temayül sonrasında partinin genel merkezindeki mülakatta bitti.235 olan aday listesinden 7 eski vekil, 10 tanede mevcut milletvekili dahil sayı 50’ye düşürüldü. Buradan anlıyoruz ki, üst kurula sunulması kararlaştırılan 50 kişilik listede 33 tane yeni aday adayının ismi var.

Bu liste, partinin başkanlık divanı tarafından milletvekilleri dahil 36’a düşürülerek üst kurulun ve belirleme kurulunun takdirlerine sunulacak.

Bu arada, STK anketleri ve tanınırlık anketleri tamamlandı. Vekil aday adayları ile ilgili olarak mevcut 10 milletvekillinden kimin devam ettirileceğine dair kamuoyu araştırması var. Eski vekil aday adaylarından kimlerin tekrar vekil listesine konulması istendiğine dair halk oylaması var. Bütün bu çalışmalar 1 nisana kadar tamamlanacak. Listeler 4 Nisan’dan sonra Ak Parti genel başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık edeceği seçici kurulda son şeklini alacak.

Her ne kadar aday adayları sayısının 50’e düşürülmüş olmasına rağmen, seçici kurula, milletvekilliği için başvuru yapan bütün aday adaylarının isimlerinin de sunulacağı açıklandı. Böylece, parti teşkilatları arasında, “50 kişilik listede şu isimler var. Aday adayları arasında ise sen girdim, ben giremedim” polemiklerine liste son şeklini alıncaya kadar “dur” denilmiş oldu. Bir nevi, “kimseye torpil yok. 235 kişinin de hepsinin 18 kişilik listeye girebilme şansları var” mesajı veriliyor.

Halkın gündemi başka

Gelelim, seçimle ilgili halkın gündemine.

Geçen hafta Cuma günü Hürriyet Karaman mahallesinde idim. Cami kahvesinde otururken halkın sohbetlerini dinleme imkanı buldum. Hürriyet, Soğukkuyu, Adalet, Karaman mahallelerindeki seçmenler eskiden hep sol partilere oy veriyorlardı. 2002 yılından sonra bu durum değişti. Şimdi bu mahallelerden Ak Parti oyları topluyor. Bende kendilerine bu değişimin sebebini sordum.

Bir vatandaşımız, “AK Parti’de yolsuzluk iddiaları var. Adam kayırmalar var. Ama, halkımız bunu dinlemiyor” dedi.

Bir başka vatandaşımız ise, “Biz CHP iktidarlarını da gördük. 1970’li yıllarda tüp kuyrukları, benzin kuyrukları, gaz ve yağ kuyruklarını yaşadık. İstanbul’da İSKİ skandalını, Ankara’daki imar skandallarını gördük. Son denemdeki koalisyon döneminde Türkiye iflasın eşiğine geldi. İMF bize Derviş’i kurtarıcı gönderdi. Bakan yaptık. Nerede ise başbakan yapacaktık” dedi.

Bir başka vatandaşımızın ise gündeminde sağlık konusu vardı. “Muhalefet dün akşam geldi. Sağlık paralı oldu diye bizden oy istiyor. Eski dönemleri düşündüm. SSK hastanesinde ilaç yazdırmak için bile kuyruk bekliyorduk. Doktorun muayenehanesine gitmeden, hastalarımızı tedavi ettiremiyorduk. Asgari ücret kadar doktorlara muayene parası verip, bıçak parası verip ameliyat olabiliyorduk. Şimdi öyle mi? Devlet hastanesinde sağlık bedava. İstediğin eczaneden ilaçını alıyorsun. Özel hastaneye para veriyorsun. Bu para da önemli değil. Doktor muayenehanesinde verdiğimiz eski paraların dörtte birinden bile az. Sağlıkta insana saygı geldi. Sıradan sıraya koşuşturup iteklenmiyoruz. İşte bu yüzden mahallemizdeki oyların yönü değişti” dedi.

Bence, 7 haziran seçimlerine hazırlanan muhalefetin artık, muhalefet etme tattiklerini halkın gündemine göre, halkın sesine göre gözden geçirmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.