SON DAKİKA
Hava Durumu

Böbrek sağlığı için formül: Sağlıklı beslenme

Kronik böbrek hastalığında dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. Böbrekler için mucizevi besinler bulunmuyor ancak dengeli, düzenli beslenme ile böbreklerimizi korumak mümkün.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 11:40
Kaynak: Canan DENİZ
Böbrek sağlığı için formül: Sağlıklı beslenme

“Doğru besin doğru miktarda alınmalı”

Dengeli beslenerek insan vücuduna doğru miktarda protein, kalori, vitamin ve mineral sağlamak mümkün. Sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif kalmak ve tüm ilaçları reçeteye uygun almak, sağlıklı kalmak için büyük rol oynuyor.

Böbrek fonksiyonuna bağlı olarak kişinin ne yiyebileceğinin ya da yiyemeyeceğinin zamanla değişebileceğini vurgulayan uzmanlar, böbrek hastalığı olan kişilerin diyetlerinde protein, sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyumun dengeli şekilde alınmasının önemli olduğunu söylüyor. ayrıca doğru miktarda yemek, kandaki atık ve sıvı birikimini kontrol etmeye de  yardımcı oluyor.

AŞIRI PROTEİNDEN KAÇININ

Aşırı proteinli beslenmekte bazı sorunlara yol açabilir. Çok fazla proteinli beslenmek, kanda atık birikmesine neden olabilir ve böbrekler bu fazla atıkların tamamını temizleyemeyebilir. Ancak protein alımı çok düşükse başka sorunlara neden olabilir. Bu nedenle her gün doğru miktarda yemek önemlidir.

SODYUM DENGESİNE DİKKAT!

Sağlıklı böbrekler vücuttaki sodyum içeriğini düzenleyebilirken, böbrekleri iyi çalışmıyorsa, çok fazla sodyum sıvı birikmesine, ödeme, tansiyona ve kalbin zorlanmasına neden olabiliyor. Kanda çok fazla veya çok az potasyum çok tehlikeli olabilir. İhtiyacınız olan potasyum miktarı, böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığına ve ilaçlarınıza bağlıdır. Böbrek fonksiyonu azaldıkça kanda ekstra fosfor birikmeye başlayabilir. Yüksek fosfor seviyeleri kemiklerin zayıflamasına neden olabilir. İyi kalsiyum kaynağı olan gıdalar genellikle fosfor bakımından yüksektir. Diyette kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Böbrek hastalığının ilk aşamalarında sıvı alımında kısıtlamaya gidilmezken ilerleyen aşamalarda, sıvı kısıtlaması çok önem arz etmektedir.

Kaynak: Canan DENİZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.