SON DAKİKA
Hava Durumu

Kemikleriniz Güçsüz Mü? Çözümü Basit

Vücudun tüm yükünü kemikler taşıyor. Ancak zamanla birlikte zayıflıyor ve güçsüzleşiyorlar. Sonrasında ise kemik erimesi gibi ciddi bir sağlık problemleri doğuyor. Peki, siz en küçük bir darbede bile kemiklerin kırılmasına neden olan bu sorun ile karşılaşmamak için önleminizi aldınız mı? İleri yaşlarda güçlü kemiklere sahip olmak için bazı ipuçları…

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 12:07
Kaynak: Canan DENİZ
Kemikleriniz Güçsüz Mü? Çözümü Basit

KEMİK ERİMESİNE DİKKAT!

İlerleyen yaşlarda büyük problem olan kemik erimesi ile mücadele aslında gençlik yıllarında başlamalı. Çünkü en iyi kemik yoğunluğu ve kalitesi, 15 ila 30‘lu yaş aralığında kazanılıyor. 30’dan sonra ise kemik kitlesi, yavaş yavaş zayıflamaya başlıyor. Peki, kemik sağlığımızı korumak ve güçlendirmek için neler yapmalıyız?

DOĞRU BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Bazı besinler kemiklerin güçlenmesinde büyük rol oynuyor.  Doğru alınan vitamin ve mineraller kemik erimesi sorununu yok edebiliyor. Kemiklerimizin güçlenmesine yardımcı olan kalsiyum, fosfor, magnezyum, kolajen, K ve D vitamini gibi bazı önemli vitamin ve mineraller bulunuyor. Bu bileşenlerden zengin beslenmek, mücadelenin ilk adımı.

KALSİYUM OLMADAN OLMAZ

Sağlıklı kemikler denilince en büyük rolu kalsiyum oynuyor. kalsiyum, kemikler içinçok önemlid ancak tek başına yeterli değil. Çünkü kalsiyum alımı kadar emilimi de önemli. İşte burada devreye fosfor giriyor. Çünkü kalsiyum ve fosfor birlikte çalışan iki bileşen. Eşit miktarda alındığında da emilimleri artıyor. Bu nedenle beslenme listenizin ilk sıralarına süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller gibi kalsiyum zengini gıdaları yazmalısınız. Fosfor da yine süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagillerden ve özellikle bademden alınabiliyor.

D VİTAMİNİNİZİ İHMAL ETMEYİN

D vitamini deposu da insan vücudunda dolu olması gerekiyor. Zira, sadece kalsiyum ve fosfor kemiklerin güçlenmesi için yeterli değil. Çünkü vücudunuzda yeteri kadar D vitamini yoksa, bağırsaklarınız kalsiyumu istenilen miktarda ememez. Bu nedenle bol bol güneşe çıkmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, hamsi, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı gibi besinler de D vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza destek olan besinler arasında yer alır.

EGZERSİZ OLMADAN OLMAZ

Doğru beslenmenin yanında ise egzersiz yapmak, hareketli vir hayata sahip olmak çok önemli. Fiziksel aktivite, gençlik döneminde kemik kütlesini artırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler. Özellikle yürüyüş, kemiklerinizi güçlendirmek için yapabileceğiniz en basit spordur. Bunun dışında yüzmek, koşmak, ağırlık kaldırmak, dans etmek, kemikleriniz için birebirdir. Kemiklerinizi güçlendirmek için yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun bir şekilde spor yapmayı unutmayın.

Kaynak: Canan DENİZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.