SON DAKİKA
Hava Durumu

Tiroit için şifa! İyot nedir? Eksikliğinde ne olur?

Sağlıklı yaşamın devamlılığı için iyot olmazsa olmaz. Faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar fazla. Bu faydaların başında iyotun troid hormonuna olumlu etkileri geliyor. Ancak eksikliği ise pek çok sorunu beraberinde getirebiliyor. Bunlardan biri de kısırlık.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 16:12
Kaynak: Canan DENİZ
Tiroit için şifa! İyot nedir? Eksikliğinde ne olur?

Olmazsa olmaz element: iyot

İyot, yaşam için temel bir element. İyot, sadece iyot içeren ya da iyot ilave edilmiş besinler yoluyla  ağı yoluyla alınabilmektedir. Diyetle alınan iyodun yüzde 90’ından fazlası  hızlıca emilir. 

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u iyottan fakir bölgelerde yaşamaktadır. Bu bölgelerde yaşayanlara iyot takviyesi yapılmaması halinde iyot eksikliğine bağlı bozukluklar ortaya çıkacaktır

Kısırlık ile savaşıyor!

İyotun eksikliği anne karnındaki bebeği de etkişiyor. kısırlık ile beraber çocuk düşürme, çocukta doğumsal bozukluklar gelişebilmektedir. Ayrıca iyot eksikliğine bağlı hipotiroidi gelişen hastalarda hipotiroidiye bağlı olarak şu şikayetler görülebilir:

Halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, ciltte kalınlaşma, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, adet düzensizlikleri, saç ve tırnaklarda kırılma, kilo artışı, hipotirodiye bağlı ödem, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, depresyon, duygu durumunda dalgalanmalar.

Anne karnında bebeğe büyük faydası var…

Tiroid hormonları anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Orta derecede iyot eksikliği olan anne çocuklarında düşük IQ görülmektedir.

Ağır iyot eksikliği olan anne çocuklarında ise kretenizm denen zekâ geriliği yanında ek bozuklukların eşlik ettiği tablo ortaya çıkabilmektedir. Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeni iyot eksikliğidir.

İyot eksikliği nasıl saptanır?

İyot eksikliği kişilerde değil toplumda taranmalıdır. Geniş bir nüfusta idrar iyot miktarı ölçülmesi en uygun yöntemdir. Toplum taramalarında (en az 500 kişiden oluşan) rastgele alınan tek bir idrar iyot örneği yeterli olabilir

Kaynak: Canan DENİZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.