SON DAKİKA
Hava Durumu

Dijital dünyada ‘bilinçli internet’ kullanalım!

Teknoloji ve internet, dikkatimizi dağıtan, endişe yaratan veya üzen bir neden olmaktan ziyade hayatlarımızı geliştirmek ve kolaylaştırmak için bizimle olmalıdır.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 12:19
Kaynak: FUNDA AVCI
Dijital dünyada ‘bilinçli internet’ kullanalım!

Dijital dünya, bilgi ve teknolojiye erişimimizin hızla arttığı bir çağda yaşadığımızı göstermektedir. Ancak bu hızla artan erişim aynı zamanda dijital korsanlar için yeni fırsatlar yaratmaktadır. Dijital korsanlık, bilgisayar korsanlığı vs… en önemlisi de siber suç olarak da adlandırılır ve kişisel veri hırsızlığı, fidye yazılımları, bilgisayar virüsleri ve daha pek çok tehlikeli faaliyeti içerebilir.  Peki Bilinçli internet nasıl kullanılmalı?

TEKNOLOJİLERDE DE

MADALYONUN İKİ YÜZÜ VARDIR…

Bizler interneti kullanırken sadece tek taraflı düşünüyoruz. Fakat, İnternet ve teknolojide de madalyonun iki yüzü vardır. Bunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Günlük hayatımızda, iş hayatımızda ve sosoyal yaşantımızda sitelere giriyor, alışveriş yapıyor, online eğitimlere katılıyor, dosyalar ve görseller paylaşıyoruz değil mi…İşte o zaman madalyonun birinci yüzü görülmeye başladı. Bu aslında bizim tarafımızdan internet kullanımının yüzeysel bilgiyle sınırlı olduğunu gösteriyor. Madalyonun diğer ikinci yüzü ise bilinçli ve güvenli internet kullanımı olarak kendini göstermekte. Bu nedenle internet gezintimizi bu iki temel faktörde bilinçli bir şekilde yapabiliriz.

BİLGİLERİNİZİN ÇALINMASI İÇİN KULLANILAN

TUZAKLARA DİKKAT EDİN!

İnternet maalesef tam anlamıyla güvenli bir yer değildir. Kimlik bilgilerini başka sitelere yönlendirme, dolandırıcılık, şifre avcılığı, dolandırıcılık, kredi kartı bilgilerinin çalınması gibi birçok güvenlik sorunu herkesin her an başına gelebilecek sorunlardır. Türkiye’de en çok yaşanan internet güvenli sorunu kişisel bilgilerin çalınmasıdır.  Aldatıcı reklamlar başta olmak üzere mesajlar, aldatıcı linkler ve başka sitelere yönlendirme internette bilgilerinizin çalınması için kullanılan tuzaklardır. Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yani kısaca BTK’nın yayınladığı internetin riskleri ve zararları listesinde yer alan bazı sorunlar ise şunlardır : “Yanlış ve/veya zararlı bilgiye erişim; sanal dolandırıcılık, kişisel bilgilerin paylaşımı ve kimlik hırsızlığı (identity theft), zararlı yazılımlar, oltalama (phishing)” verilen bu maddeleri geniş bir açıklamayla göz gezdirmenizde fayda olacak.

HERKESİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN

ALTIN KURALLAR

Mesela; Size çok masum gelen bir merhaba mesajı aslında sanal dolandırıcılığın oltası olabilir. Linke tıkladığınızda tüm kişisel bilgileriniz çalınabilir. İnternet bağlantısının güvenli olması birçok sorunla baş etmek için alınacak önlemlerden biridir. İnternetteki olası zararlı içeriklerden korunmak için güvenli internet hizmeti alabilirsiniz. Bilinçli internet kullanımı için herkesin dikkat etmesi gereken şeyler;

İnternette kişisel bilgileri sınırlı tutmak( ev adresi vermemek gibi)

* Web tarayıcıda ve mobil işletim sistemindeki gizlilik ayarlarını açık tutmak       

 *İnternet bağlantı güvenliğinden emin olmak        

* Her linke tıklamamak her mesaja yanıt vermemek        

* Kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için indirilenlere dikkat etmek        

* İnternet güvenliği için güçlü şifreler belirlemek         

* Alışverişi sadece şifreli bağlantı sağlayan güvenilir sitelerden yapmak        

* Sanal ortamda tanışılan kişilere dikkat etmek        

* Virüs koruma programlarını güncel tutmak        

* Aile için internet filtreleri kullanmak

GÜVENLİ İNTERNET SİZİ

ZARARLI İÇERİKLERDEN KORUR

Ayrıca, tüm önlemleri almakla birlikte güvenli internet hizmetinden de yararlanmalısınız. İnternet kullanıcılarına bu konu ve içeriklerde birçok programlar ücretsiz olarak sunulmakta. Tabi ki bu programlarda yetkili kurumların servisleri ile sağlanmakta. Güvenli internet hizmeti servis sağlayıcılar tarafından aile ve çocuk filtreleri gibi güvenlik önlemleri sunan bu hizmetten herkes ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Kullandığınız internet operatörünüzden  hangi  güvenli internet hizmetine geçmek için servis sağlayıcınızın ise online işlemler ya da sms ile başvurabilirsiniz.  Bu hizmeti dilediğiniz zaman aktif edebilir dilediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Çünkü, güvenli internet hizmeti temelde internet bağlantınızı kontrol altına alarak bağlantıyı zararlı içeriklerden korur.

BİLGİSAYAR KORSANLARI TEKNOLOJİYE

ZARAR VERMEKTE…

Teknoloji günümüzde herhangi bir çocuğun hayatının ayrılmaz bir parçasıdır diyebiliriz. Çocuklar doğdukları andan itibaren teknolojik aletleri her yerde görmekte ve kaçınılmaz bir durum olarak onları kullanarak büyümektedir. Kullanılan teknoloji elbette eğitici olabilir, çocukların becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir hatta onlar için yaratıcı bir çıkış noktası da olabilir. Bununla birlikte tehlikeli de olabilmektedir; bilgisayar korsanları ve diğer tehditler, teknolojiyi başkalarına zarar vermek için kullanabilmektedir. İnternetin risklerini bilerek ve mevcut araçlara sahip olarak teknolojinin kendimiz ve gençlerimiz için faydalı kullanımını sağlayabilirsiniz. Bu nedenle de önceden bahsettiğim

aile ve çocuk filtreleri gibi güvenlik önlemleri sunan hizmetlerden yararlanmanızda fayda var. Özellikle

12 yaş ve üzeri çocuklar önemli ölçüde internet ve teknoloji okuryazarıdır. Bu, onlarla iyi bir dijital vatandaş olma, siber zorbalıktan kaçınma ve çevrimiçi varlıkları hakkında düşünme konusunda konuşmak için önemli bir zaman dilimidir.

GELECEĞE DAHA FAZLA GÜVENMELERİNE

YARDIMCI OLABİLİR

Onlara, internette paylaştığımız her içeriğin sonsuza kadar bizi takip edeceğini, bu nedenle bugün iyi seçimler yapmanın, gelecekte utanç verici ve zararlı sonuçlardan kaçınmamıza yardımcı olabileceği anlatılmalıdır. Bu yaşta birçok çocuk aynı zamanda internet ve teknoloji endüstrilerindeki gelecekteki potansiyel kariyerleri de öğrenmektedir. Eğer çocuğunuzun bu yönde bir eğilimi var ise kariyer yollarını keşfetmek onların geleceğe daha fazla güvenmelerine yardımcı olabilir. Dijital kariyerler hakkında bilgi edinebileceği kodlama, dijital pazarlama gibi alanlarda kaynaklara yönlendirilebilir. Böylelikle çocuklar medyayı sadece tüketmez, medya oluşturmasına da katkı sağlamış olur. Sonuç olarak, çocuklar teknolojinin faydalarından da zararlarından da haberdar olurlarsa karşılaştıkları içerikleri bildirmeleri ve gerekeni yapmaları konusunda da hassas olabilirler. Zararlardan korunmalarının en iyi yolu ise eğitimdir. Ebeveynler olarak çocukların eğitimine zaman ayırarak onları çevrimiçi tehdit ve tehlikelerden daha iyi koruyabilirsiniz.

Kaynak: FUNDA AVCI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.