SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekonomi Günlüğü

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2024 14:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2024 14:36

Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerde nakit kullanım sınırı 7.000 tl den 30.000 TL ‘ ye çıkarıldı.

Vergi Usul Kanunun mükerrer 257. Maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden hazırlanan ve 24 aralık 2015 tarih ve 29572 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 459 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ; vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayı , belli kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla tespit etmek ve böylece kayıt dışılığı önlemek amacı doğrultusunda tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu getirlimesi ile ilgili bir takım açıklama ve düzenlemelerde bulunulmuş , tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna ilişkin limit 01/01/2016 tarihinde 7.000 TL’ye düşürülmüş ve konuya ilişkin olarak yayımlanmış tabliğler bir bütün olarak ele alınarak tevsik zorunluluğu kapsamında olan ve olmayan tahsilat ve ödemeler tek tebliğ olarak düzenlenmiştir.

30/11/2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 575 Sıra nolu VUK Genel Tebliği ile bu tutar 30.000 TL’ ye çıkartılmıştır.

BU KAPSAMDA:

Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,

Avans , depozito , pay akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,

İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin ,

30,000 TL’yi aşması durumunda , aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur.

Ayrıca Tebliğin “ 4.2. Kapsamında Olmayan Tahsilat ve Ödemeler “ başlıklı bölümünün (h) bendinde değişiklik yapılarak tevsik zorunluluğu kapsamında olanların yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelere ilişkin düzenlenecek faturalarda yabancıların ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması zorunlu olduğu, bunun dışında pasaportların bir suretinin faturaların ekine konulmasına gerek bulunmadığı belirtildi .

Tamam böyle bir karar verildi ama bu alınan karar ne kadar ekonomimiz için faydalı, ne kadar düşünüldü ve ne kadar tartışıldı.

Yıllardan beri her fırsatta ekonomimiz ile alakalı kurtuluş reçetesi olarak görmüş olduğum Nakitsiz Toplum , Nakitsiz ekonomi modeline geçilmesi gerektiğini bir kez daha buradan hatırlatıyorum. Bir TL ‘lik bir alışverişin dahi- kayıt altına alınabilecek şekilde banka kartları vasıtası ile yapılması ile herhangi bir işletmenin alış ve satış rakamlarına net bir şekilde ulaşabileceğimiz gibi bu veriler üzerinden adaletli vergilendirme yaparak vergiyi tabana yayabileceğimizi düşünüyorum.

Şimdi 7.000 TL den 30.000 TL’ye çıkarılması demek elden yapmış olduğun tahsilatları begelemeden kasana atabilirsin vicdanına bırakıyorum demek değil mi ? Devlet olarak ben yakalamadığım müddetçe sıkıntı yok demek mi ?

Bazı esnafımız zaten para kazanamıyoruz. Bir de her yaptığımız satışta belge düzenlediğimizde karımız düşüyor ayakta kalmakta zorlanıyoruz diye düşünebilir lakin kanunlar herkes için eşit uygulanırsa ve herkes kanunlara uyarsa kısaca herkes gerçek yapmış olduğu satışın vergisini öderse ekonomide vergi açısından bir denge oluşacağına inanıyorum.

Başta vergi politikalarımızda olmak üzere gelir toplama ve toplanan bu geliri vatandaşımıza eşit şekilde dağılımı noktasında faydalı politikalar yapıp uygulayabilirsek herkes hakkına düşene rıza gösterecektir.

NOT: Diğer taraftan 573 sıra NO.lu VUK genel tebliği ile yapılan Düzenlemeyle E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan Mükelleflerce düzenlenecek faturaların, 01/01/2025 ila 31/12/2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3.000 TL’yi aşması halinde, 01/01/2026 Tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın E-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.