SON DAKİKA
Hava Durumu

Yıldırım’da Kooperatifle Güçlenen Kadınlar

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2026 09:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2026 09:42

Yerel yönetimlerin başarısı kaç kaldırım yaptığı, kaç asfalt döktüğüyle değil; insanın hayatına ne kadar dokunabildiğiyle ölçülür.

Özellikle de kadınların… Çünkü bir şehirde kadın güçleniyorsa, o şehir nefes alıyor demektir.

Ben de bir kadın gazeteci olarak özellikle şehrimizdeki yerel yönetimlerin kadınlarla ilgili çalışmalarını yakından takip ediyorum.

Bu anlamda Yıldırım Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalarını birkaç kez daha bu sütunlara taşıdım.

Çünkü kadının toplumdaki ve özellikle istihdama katkısı çok kayda değer öneme sahip olduğu hepimizin malumu…

Yıldırım Belediyesi’nin kadınlara yönelik attığı son adım tam da bu noktada okunmalı. Kadın Aile Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü 2026 Programı”, kağıt üzerinde hoş duran bir proje olmaktan öte, sahaya inen ve gerçek karşılığı olan bir model sunuyor.

Bugün Türkiye’de kadın girişimciliğinin önündeki en büyük engel sermaye değil, yalnızlık. Fikri olan ama yolunu bilmeyen, üreten ama pazara ulaşamayan, cesareti olan ama rehberi olmayan binlerce kadın var.

İşte bu çalışma tam da o boşluğa hitap ediyor. “Sen yapamazsın” diyen sisteme karşı, “Nasıl yapabileceğini birlikte konuşalım” diyen bir anlayış sunuyor.

Kooperatifleşme, özellikle kırsal mahallelerde kadınlar için sadece ekonomik bir araç değil; aynı zamanda özgüven, dayanışma ve söz hakkı demek.

Yıldırım Belediyesi’nin çizdiği yol haritası, kadınları yalnızca üretici değil, aynı zamanda yönetici, karar verici ve pazarlık masasında güçlü bir aktör haline getirmeyi hedefliyor. Bu yönüyle proje, klasik meslek kurslarının çok ötesinde bir anlam taşıyor.

Dikkat çeken bir başka nokta ise eğitimin içeriği görülüyor.

Üretimden yönetime, markalaşmadan kurumsallaşmaya uzanan geniş bir mentorluk ağı kuruluyor. Yani kadınlara “yap” denmiyor, “nasıl sürdürülebilir hale getirirsin” öğretiliyor. Asıl kalkınma da zaten burada başlıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın “Kadın emeğini kentin geleceğine yatırım olarak görüyoruz” sözleri, kulağa hoş gelen bir cümle olmanın ötesinde, doğru bir tespiti barındırıyor.

Başkan Yılmaz sözlerinin devamında ise; “Yıldırım Belediyesi olarak kadınlarımızı hayatın her alanında desteklemeye devam ediyoruz. Kadınların üretimde, istihdamda ve girişimcilikte daha fazla yer alması, şehirlerin kalkınmasına da doğrudan katkı sunmaktadır. Kadın emeğini güçlendiren her çalışmayı, kentimizin geleceğine yapılan bir yatırım olarak görüyoruz. Bu doğrultuda kadınlara yönelik desteklerimizi artırarak sürdüreceğiz” demek kadınlara yönelik çalışmaların aralıksız süreceğini belirtiyor.

Bu bağlamda…

Kadın emeğinin görünür olduğu her şehirde sosyal denge güçlenir, refah tabana yayılır, krizlere karşı direnç artar.

Yıldırım’da bunun karşılığını net bir şekilde görüyoruz.

Bu tür proje bize şunları hatırlatıyor.

Kadın desteklenirse sadece bir aile değil, bir mahalle, bir ilçe, hatta bir şehir ayağa kalkar. Kooperatifler ise bu kalkınmanın en sessiz ama en sağlam yapı taşlarıdır.

Yıldırım’da atılan bu adım, doğru uygulanır ve sürdürülebilir kılınırsa, diğer belediyeler için de güçlü bir örnek olacaktır. Çünkü mesele kadınlara “yardım etmek” değil; onların kendi ayakları üzerinde durabilecekleri zemini inşa etmektir.

Ve o zemin, bugün Yıldırım’da atılan imzalarla biraz daha sağlam hale gelmiştir.

SEVGİYLE KALIN!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.