SON DAKİKA
Hava Durumu

Zaferin Işığında Kültürle Buluşmak

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2025 19:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2025 19:39

Geçtiğimiz hafta, tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’mızda da 30 Ağustos Zafer Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Her yıl kalbimizde aynı gururu hissettiğimiz bu gün, sadece askeri bir zaferin yıl dönümü değil; ulusun bağımsızlık mücadelesinin, kararlılığının ve geleceğe dair umutlarının da bir simgesi. Bayram, bir milletin “biz varız” dediği gündür. Bu yıl Bursa’da yaşanan kutlamalar ise bu coşkunun çok daha derin, çok daha anlamlı yaşanmasına vesile oldu. Çünkü şehrimiz, zafer ruhunu sadece törenlerle değil, kalıcı eserlerle de taçlandırdı desek yeridir.

Bunlardan en önemlilerinden biri Osmangazi Belediyesi’nin 30 Ağustos’ta açılışını yaptığı Zamansız Kitaplar Müzesi oldu. Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde kapılarını açan bu müze, 1929 ile 1990 yılları arasında basılmış 3 bine yakın eseri edebiyatseverlerle buluşturuyor. Düşünün ki Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında kaleme alınan roman ve hikâyeler, toplumsal hayatın izlerini, dönemin ruhunu ve insanların hayallerini bugünün okuyucusuna taşıyor. Raflarda duran kitapların her biri, aslında bir dönemin aynası.

Üstelik bu kitaplar tamamen bağış yoluyla müzeye kazandırıldı. Yani halkın gönülden katkısıyla oluşan, kolektif bir emek ürünü. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın açılışta söylediği gibi, Atatürk’ün cephede dahi kitap okumaktan vazgeçmemesi ve hayatı boyunca 5 bine yakın eser bitirmesi, bize aslında zaferin yalnızca silahla değil, akılla, bilgiyle ve okumayla da kazanıldığını gösteriyor. Başkan Aydın’ın şu sözleri çok çarpıcıydı: “Bugün Zamansız Kitaplar Müzesi’nin açılışı, bu kitap alışkanlığının özellikle gençlerimize kazandırılması, okumanın önemini ve okuduğunu anlayarak yorumlamanın değerini hayata geçirecektir.”
Gerçekten de bir kentin kültürel belleği, işte bu tür müzelerle geleceğe taşınır.

Bir diğer anlamlı adım ise Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. 30 Ağustos coşkusunu tüm kente yaymak için hazırlanan “Zaferin Hafızası” ve “Bir Zafer Var” sergileri, vatandaşları tarihle buluşturdu. UNESCO Meydanı’nda açılan Zaferin Hafızası Sergisi, döneme ait gazete kupürleri, fotoğraflar ve belgelerle Bursalılara geçmişin aynasını tuttu. 30 Eylül’e kadar ziyarete açık olan bu sergi, aslında zaferin yolculuğunu adım adım anlatıyor.

Aynı şekilde, BursaRay İstasyonu’nda açılan Bir Zafer Var Sergisi de yolcuları tarihin içine çekti. Günlük telaşla metroya koşan insanlar, bir anda fotoğraflar aracılığıyla 100 yıl öncesinin ruhuyla yüzleşti. Milli mücadelenin izlerini taşıyan 48 fotoğraf, o günlerin heyecanını bugüne taşıdı. Başkan Mustafa Bozbey’in ifadesiyle, “Buradaki çalışma, gelecek kuşakların örnek alması gereken durumu ortaya koyuyor.”

Aslında bu noktada önemli bir gerçeği hatırlamamız gerekiyor: Zaferler sadece kazanıldıkları gün anlamlı değildir; hafızalarda yaşatıldıkça, nesilden nesile aktarıldıkça anlam kazanırlar. Bir millet, zaferini unuttuğu gün kaybetmeye başlar. Bursa’nın 30 Ağustos coşkusu işte bu nedenle çok değerli. Hem geçmişi hatırlattı, hem bugünü coşkuyla yaşattı, hem de yarına dair güçlü bir kültür mirası bıraktı.

Zamansız Kitaplar Müzesi gençlere okuma kültürünü kazandıracak, sergiler ise tarih bilincini diri tutacak. Biri fikir dünyamızı zenginleştirecek, diğeri milli hafızamızı taze tutacak. İşte tam da bu noktada Bursa, 30 Ağustos’u sadece kutlamadı; aynı zamanda kalıcı kıldı.

Bugün şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz: Zaferi kazanmak kadar, onu gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarmak da bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu yerine getirenler, sadece bugünü değil yarını da kazanırlar. Bursa’nın bu yıl sergilediği örnek, işte bu anlamda tarihe not düşülmesi gereken bir adım oldu.

SEVGİYLE KALIN!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.