SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da kim nerede duruyor…!

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2026 14:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2026 15:03

Bursa’da gündem o kadar yoğun ki bazen hangi konuyu öne çıkaracağımızı şaşırıyoruz. Birine bakıyoruz, öteki kapıyı çalıyor. Şehrin gündemi adeta kaynayan kazan! Kazanın altı harlı olunca kepçeyi nereye daldıracağımızı düşünmek de bize düşüyor.

Önce BTSO seçimlerinden başlayalım. Bursa Milletvekili Mustafa Varank’ın seçimlerin ardından yaptığı “AK Parti bu seçimde taraf olmadı” açıklaması hala tartışılıyor. Varank’ın bu sözlerini duyunca insan sormadan edemiyor: Acaba Bursa’da neler yaşandığından haberi var mı?

Sayın Varank’a birkaç isim hatırlatalım; Refik Özen, Nazım Maral, Mustafa Eskin, Önder Matlı… Bir de başkanlık koltuğuna oturan Özer Matlı var. Bu isimlerin seçim sürecindeki pozisyonları, kimin kimin yanında durduğu ve verilen destekler Bursa’da konuşulurken, AK Parti teşkilatının nerede durduğu sorusu da gündemden düşmüyor.

Başta İl Başkanı Davut Gürkan olmak üzere diğer milletvekillerinin bu süreçteki tutumları da ortada. Bursa’ya yolu düşerse Sayın Varank’ın sahadaki gelişmeleri bir de buradan değerlendirmesini isteriz. Ankara’dan bakınca başka, Bursa’nın içinden bakınca başka görünen meseleler olabiliyor.

Bir de önceki dönem bakanlarımızdan Faruk Çelik meselesi var. Onun bu seçim sürecindeki pozisyonunu da Sayın Varank’ın değerlendirmesini bekliyoruz. Çünkü Bursa’da bazen kimin ne yaptığı kadar, kimin nerede durduğu da önemlidir...

Siyasette tarafsızlık başka, tarafların kim olduğunu bilmek başka dır!

Bursa’nın gündemindeki bir diğer önemli konu ise kamuoyunu sarsan fon vurgunu. Neyse ki Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle soruşturma kapsamında gerekli adımlar atıldı, süreç devam ediyor.

Elimize ulaşan bilgilere göre 80’in üzerinde tutuklama bulunuyor. Aralarında Bursalı bir iş insanının da olduğu çok sayıda kişinin şahsi mal varlıklarına el konulduğu belirtiliyor. Soruşturma henüz tamamlanmış değil.

Burada önemli olan, meselenin sonuna kadar aydınlatılması ve varsa suça karışan herkesin hukuk önünde hesap vermesi. Paranın peşine düşülürken adaletin terazisi de şaşmamalı. Çünkü vatandaşın alın teriyle kazandığı üç kuruşun hesabı sorulurken, büyük vurgunların da üzeri örtülmemeli.

Siyasette bir başka gelişme de Cemalettin Kani Torun’un yeniden AK Parti saflarına dönmesi oldu. Daha önce AK Parti’den milletvekili seçilen, sonrasında farklı siyasi kulvarlarda yer alan Torun’un dönüşüyle partinin milletvekili sayısı 11’e yükseldi.

Siyasette yollar bazen ayrılır, bazen yeniden birleşir. Dün ayrı düşenler bugün aynı çatı altında buluşabiliyor. Demek ki siyasette kapılar tamamen kapanmıyor; bazen yeniden açılıyor.

Gelelim CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin davaya…

Savcının esas hakkındaki mütalaası mahkemeye sunuldu. Dosyada Bursa açısından dikkat çeken isimler ise Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş oldu.

Savcılık mütalaasında Erkan Aydın ve Nihat Yeşiltaş’ın yanı sıra Ekrem İmamoğlu, Özgür Çelik, Rıza Akpolat ve diğer bazı isimler hakkında suçlamalar kapsamında değerlendirmeler yapılarak ceza talebinde bulunuldu.

Ancak burada önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmayalım: Savcının mütalaası, mahkemenin kararı değildir. Son sözü mahkeme söyleyecek. Hukukun gereği de budur.

Bursa siyasetini yakından ilgilendiren bu dosyanın nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Siyaset meydanında söylenen sözler bir yana, yargı sürecinde kararın ne olacağı diğer yana…

Yeniden BTSO’ya dönelim.

Tartışmaların gölgesinde, güvenilmez insan olduğu bir kez daha ortaya çıkan İlhan Parseker’in desteğiyle seçimi sekiz oy farkla kazanan Özer Matlı’nın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından yaptığı bir açıklama var ki hala cevabını bekliyor.

Matlı, “Değişim siyasetteki değişimi de beraberinde getirecektir” mealindeki sözleriyle neyi kastetti?

BTSO’daki değişimden mi söz ediyordu, yoksa Bursa siyasetinde yeni bir dönemin işaretini mi veriyordu?

İnsan ister istemez soruyor; Bu değişim kimin işine yarayacak, kimin koltuğunu sallayacak?

Şimdilik sorular çok, cevaplar az. Sayın Matlı’nın bu sözlerini biraz daha açmasında fayda var. Çünkü siyasette bazen bir cümle, sayfalar dolusu açıklamadan daha çok şey anlatır.(Yapılan gizli görüşmeler, Teşkilat Başkanı tarafından önerilen isim…Hepsi bu sütunlarda yer alacak)

Gündemin içinde yüzümüzü güldüren bir gelişme de Bursaspor cephesinden geldi.

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, bahis eylemi gerekçesiyle disipline sevk edilen Bursaspor Başkanı Enes Çelik hakkında kararını verdi. Yapılan inceleme sonucunda isnat edilen disiplin ihlalinin unsurlarının oluşmadığı değerlendirilerek ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Bursaspor camiası açısından sevindirici bir gelişme.

Bursa’nın ortak sevdası Bursaspor’un gündeminin saha içindeki başarılarla dolmasını isteriz. Zira bu şehrin yeşil-beyazlı takımı, siyasi tartışmaların ötesinde hepimizin ortak değerlerinden biri dir...

Bunca gelişmenin ardından BTSO seçimleri sona erdi,ama tartışmalar bitmedi. Şimdi bazıları dönüp aynı soruyu soruyor:

“Faruk Çelik ne yapıyor?”

Bu soruyu duyunca aklıma Seyyid Nesimi’nin o meşhur sözleri geliyor;

“Kah çıkarım gökyüzüne seyrederim alemi, kah inerim yeryüzüne seyreder alem beni.”

Bazen insanın bulunduğu yerden dünyayı seyretmesi, bazen de dünyanın onu seyretmesi gerekir.

Faruk Çelik’in Bursa siyasetindeki ağırlığını, tecrübesini ve bu tartışmaların neresinde durduğunu merak edenlere şimdilik bu söz yeter mi, bilemem. Ama görünen o ki Bursa’da herkes birbirini izliyor; kimi konuşuyor, kimi susuyor, kimi de gelişmeleri uzaktan seyrediyor.

Belki de mesele tam olarak burada…

Bursa’da bir seçim bitti diye siyaset bitmiyor. Bir açıklama yapılıyor, yeni bir tartışma başlıyor. Bir dosya kapanmadan başka bir dosya açılıyor. Kısacası gündem öyle yoğun ki yetişebilene aşk olsun!

Biz yine bildiğimizi yapalım: Soruları soralım, gelişmeleri takip edelim, kim ne demiş, kim nerede durmuş, hep birlikte görelim.

Çünkü Bursa’da bazen gündemi takip etmek yetmez; gündemin kimin etrafında döndüğünü de bilmek gerekir.

Kalın sağlıcakla…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.