SON DAKİKA
Hava Durumu

Milyonlarca “kurban derisi” çöpe mi atıldı?

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2024 19:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 19:41

İslam inancının önemli ibadetlerinden bir Kurban Bayramını daha geride bıraktık. Bu ibadet sırasında kesilen kurbanların derilerini toplayan kimse çıkmadığına göre bu deriler çöpe mi atıldı? sorusu Bayram sonrasında devam etti.

Bakın;

Tarih boyunca da kurban derileri değerli bir kaynak olarak da kabul gördüğünden çeşitli hayır kurumları ve vakıflar tarafından toplanarak eğitim, sağlık ve sosyal yardım projelerinde kullanılmak üzere değerlendirilirdi. Bu derilerin ekonomik değeri yüksek olduğu için, bu toplanma süreci zaman zaman çeşitli anlaşmazlıklara ve kavgalara neden olmuştur.

Yaşı ilerleyenler bilir bir dönem neredeyse ülkede milli güvenlik meselesi haline gelmiş, deri toplama yetkisi sadece THK na verilmişti.

Ancak günümüzde, bu değerli kaynak bu kurban bayramında büyük ölçüde heba edilmiş gibi duruyor. Kurbanını kesip “birileri gelip derisini alsın” diye bekleyenler “derilerini” çöpe atmak zorunda kaldı.

Ülke genelinde kesilen 3 milyona yakın kurbanın derisi, yeterli altyapı ve organizasyon eksikliği nedeniyle büyük ölçüde toplanmadığı ifade ediliyor.. Büyük bir kısmı çöpe atıldı. Oysa ortaya çıkan bu durum, geçmişte derilerin toplanması için yoğun çaba sarf edilen yıllarla büyük bir tezat oluşturuyor.

Esasen; Kurban derilerinin günümüzde neden değerlendirilemediğine dair birkaç temel neden sıralanabilir.

İddia odur ki, yeterli altyapı yok.Kurban derilerinin işlenmesi ve saklanması için gerekli olan altyapının yetersizliği, bu kaynakların verimli bir şekilde toplanamamasına yol açmaktadır. Derilerin işlenmesi için soğuk hava depoları, deri işleme tesisleri ve lojistik altyapı gerekmektedir.

Ayrıca,deri işleme sanatının, teknolojinin gelişmesiyle birlikte azalması ve bu alanda yeterli sayıda kalifiye elemanın bulunmaması da bir diğer önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, derilerin işlenip kullanılabilir hale getirilmesini zorlaştırıyor.

Diğer bir konu ise organizasyonlarda yaşanan sıkıntılar. Kurban derilerinin toplanması konusunda bugün etkin bir organizasyon yok.Bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülemiyor. Eskiden Türk Hava Kurumu (THK) gibi kurumlar bu konuda yetkilendirilmişken, günümüzde bu tür organizasyonlar yetersiz kalmaktadır.

En önemli neden olarak da ekonomik değerinin günden güne azalması.Bir iş insanının ifadesiyle,deri fiyatlarının düşmesi ve sentetik materyallerin yaygınlaşması, kurban derilerinin ekonomik değerini düşürmüştür. Bu durum, derilerin toplanması ve işlenmesi sürecini ekonomik olarak daha az cazip hale getirmektedir.

Diğer bir iddia ise yurt dışında daha az maliyetine deri ithal edilmesi.Özellikle Rusya'dan ithal edilen deriler nedeniyle kurban derileri cazibesini kaybetmiş.Bu iddia tarafımızdan teyit edilemedi.

Oysa islam inancında, kurban derilerinin çöpe atılması caiz değildir. Kurban derisinin sadaka olarak verilmesi veya hayır işlerinde kullanılması esastır. Bu nedenle, derilerin çöpe gitmesi dini açıdan da uygun bir durum olmamasına rağmen havaların aşırı sıcak olması nedeniyle insanlar kurban derilerin çöpe atmak zorunda kaldı…

Halk tabiri ile “Milli servet” bu kurban bayramında da çöpe atıldı. Bu durumda hem hükümet yetkilileri hem de yerel yöneticiler bir sonraki kurban bayramı için şimdiden kolları sıvamalı.

Altyapı yatırımlarına ağırlık verilerek kurban derilerinin daha verimli bir şekilde toplanmasını ve işlenmesini sağlayabilirler.Deri işleme sanatının yaşatılması ve bu alanda yeni zanaatkârların yetiştirilmesi için eğitim programları düzenlenebilir.BUSMEK de bu konuda Bursa adına öncülük edebilir.Hatta deri işleme sektörüne yönelik ekonomik teşvikler sağlanarak, bu alandaki yatırımların artırılması teşvik edilebilir..

Netice de kurban derilerinin çöpe gitmesi, hem ekonomik hem de dini açıdan kabul edilemez bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bugünden tedbir alınırsa hem milli servetimiz olan kurban derilerini değerlendirmiş hem de dini yükümlülüklerimizi yerine getirmiş oluruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.