SON DAKİKA
Hava Durumu

KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2021 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2021 08:13

Clara Zetkin..
8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılması O’nun çabasıdır..
Bilinir ki olay; 8 Mart 1857’de New York’ta 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamasına, polisin işçilere saldırmasına, fabrikaya kilitlenmelerine, çıkan yangında da 120 kadın işçinin feci şekilde can vermesine dayanır.
Bu günün Dünya Kadınlar Günü (International Women’s Day) olarak kabul edilmesi ise, 1910’da Danimarka’da 2. Enternasyonale bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşir.
Clara Zetkin’i, – aslında mücadelesi, kararlılığı, gözü pekliğiyle kitaplara sığmayacak bir yaşamı olan bu kadını – özetleyerek anlatırsak; yaşamını kadın haklarına adayan, o yıllardaki baskıya karşın toplum önünde sesini yükselten, “Kadınların ekonomik bağımsızlıkları için en gerekli şart çalışmaktır” diyen, “Hayatın olduğu yerde savaşmak istiyorum” sözlerini slogan edinen Alman Politikacı- Kadın Hakları Savunucusu Zetkin, bu toplantıda, yangında ölen işçiler anısına 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olmasını önerir ve kabul edilir.
Aslında bu kabul, uzun mücadelelerin sonucudur.
8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından da 1977’de tanımlanmıştır.
İnsan hakları temelinde bugün; kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
8 Mart; yangında ölen işçi kadınlar kadar Clara Zetkin’in de anılmasını gerektirir.
8 Mart; Zetkin’in mirası, emekçi kadınlara da bir armağanıdır.
Bilinmelidir ki bugün, sadece “Dünya Kadınlar Günü” değil, saygıdeğer bir mücadele sonucu kabul edilen “Emekçi Kadınlar Günü”dür.
Bu düşüncelerle, tüm kadınların ‘Dünya Kadınlar Günü’ kutlu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.